Fråga 2020/21:1933 Advokater som begår brott

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt uppgifter i bland annat Dagens Juridik anmäldes nyligen två advokater verksamma i Stockholm till såväl Justitiekanslern som Advokatsamfundets disciplinnämnd för att systematiskt har läckt hemlig information och hjälpt kriminella att komma undan med brott.

I kommunikationen med de kriminella har advokaterna använt sig av krypterade meddelanden i Encrochat som i somras knäcktes av fransk polis, som sedermera informerade andra europeiska polismyndigheter, däribland den svenska. Dessa klandervärda advokaters agerande har lett till att andra ”erfarna, respekterade och frekvent anlitade brottmålsadvokater” har fått påstötningar från sina klienter att vidarebefordra information, under hot om att annars bli utbytta.

I veckan rapporterade Sydsvenskan om en advokat som är engagerad i 24 mål vid Malmö tingsrätt samtidigt som han sitter häktad misstänkt för att ha planerat mord.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att, med tanke på att staten står för rättshjälp, vidta för att säkra att allmänna medel inte ska spenderas på advokater som är offentliga biträden, som utöver att biträda sina klienter i den juridiska processen i de mål de står åtalade även hjälper klienterna att fortsätta sin brottsliga verksamhet?