Fråga 2020/21:1931 Skånebanan

av Boriana Åberg (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Skånebanan som förbinder Helsingborg och Kristianstad via Hässleholm är en viktig tågsträcka. I Trafikverkets plan år 2014–2015 utlovades att hastigheten på Skånebanan skulle höjas till 160 kilometer i timmen. Genom Skånetrafiken investerade Region Skåne i lokala åtgärder i Tyringe, Kvidinge och Bjuv för att få ut maximal nytta för resenärerna. Vid fyra tillfällen, vissa upp till sex månader långa, stängdes Skånebanan för att Trafikverket skulle kunna genomföra de hastighetshöjande åtgärderna. Under tiden bekostades ersättningstrafiken av skattebetalarna via Skånetrafiken.

Dessa kostnader för de skånska skattebetalarna, och allt besvär som drabbat resenärerna, har dock varit förgäves eftersom hastighetshöjningen uteblev. 2015 fick Region Skåne ett nytt besked att åtgärderna skulle bli färdiga 2020. Än i dag har hastighetshöjningen dock inte blivit av.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att för att Skånebanan å det snaraste ska kunna trafikeras i 160 kilometer i timmen och för att Trafikverket framöver ska utföra utlovade åtgärder i tid?