Fråga 2020/21:1908 Entreprenörskap i skolan

av Fredrik Christensson (C)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Den rådande coronapandemin drabbar såväl hälsa som jobb och företagande. För att återstarta ekonomin och rusta Sverige för framtiden behövs fler reformer för företagande.

En viktig insats för ökat entreprenörskap i samhället är utbildningssystemet. Entreprenörskap i skolan med Ung företagsamhet har visat sig ge goda resultat såväl för individer som för samhället.  Studier visar att personer som drivit UF-företag har högre lön, lägre arbetslöshet och startar företag i större utsträckning än andra människor. Att ge fler möjligheten till entreprenörskap i skolan kan därför vara en nyckel för såväl individer som samhället framåt.

Det antal som läser kursen entreprenörskapet skiljer sig i dag kraftig beroende på var i landet man bor och vilket program man läser på gymnasiet. Bland gymnasieelever på handels- och administrationsprogrammet driver 96 procent av studenterna UF-företag, men endast 12 procent bland gymnasieeleverna på fordon- och transportprogrammet. För att möjliggöra för fler elever att läsa entreprenörskap på gymnasiet är ett förslag att införa ett krav att inom individuellt val erbjuda kursen entreprenörskap på både gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Det skulle öppna upp möjligheten för fler att läsa entreprenörskap i skolan.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vad avser regeringen att vidta för åtgärder för att ge fler gymnasieelever möjlighet att läsa entreprenörskap?