Fråga 2020/21:1884 Åtgärder mot terrorism

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I mitten av december förra året greps en iransk man av svenska myndigheter, misstänkt för omfattande terrorplaner i Etiopien och Sudan. Detta vet vi då man för bara ett par veckor sedan kunde koppla fallet till en mycket omfattande antiterrorinsats i dessa länder. Troligtvis var de kända terrorplanerna inte de enda planerna mannen hade, utan han hade tänkt rikta in sig på attacker i flera olika länder. Mer om denne man går att läsa i en lång rad utländska medier som intresserat sig för fallet, samt hos stiftelsen Doku.

Mannen i fråga är inte vem som helst. Han är ingen ensamvarg, och han tillhör eller sympatiserar troligtvis inte med någon mindre sekt. Det mesta tyder snarare på att han i stället sympatiserar med den iranska regimen och att terrorstaten säkerligen också sponsrat hans planer.

Hans fall borde, milt uttryckt, vara mycket uppmärksammat. Inte minst då målen, Förenade Arabemiratens, USA:s och Israels ambassader, det vill säga diplomatiska beskickningar av högsta rang, har varit målet i de olika länderna. Att så inte är fallet kan ha att göra med att den här typen av fall inte är helt ovanliga i vårt land. Vi kan dock inte acceptera att en person bosatt i Sverige tycks leda en multinationell terrorcell, som dessutom är sponsrad av en annan stat. Även om staten i fråga, Iran, officiellt har förnekat sin inblandning i detta bör naturligtvis detta utredas och landet ifrågasättas. Sedan tidigare är det vida känt att det är ett av de länder som är som mest aktiva med spionage i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Mikael Damberg svara på följande fråga:

 

På vilket sätt arbetar statsrådet för att förebygga att andra länder planerar eller utför terrordåd i Sverige, och kan vi förvänta oss ett utökat samarbete med brotts- och terrorförebyggande myndigheter i exempelvis Israel och USA?