Fråga 2020/21:1863 Trafikverkets upphandling

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Riksrevisionen släppte under hösten granskningsrapporten Drift och underhåll av järnvägar – omfattande kostnadsavvikelser (RiR 2020:17). I rapporten fick Trafikverket kritik för dyra upphandlingar av basunderhåll för drift och underhåll av järnvägar där slutkostnaden är stor.

På Riksrevisionens granskningsrapport svarar regeringen i en skrivelse (skr. 2020/21:86):

”Regeringen instämmer i att det är en viktig förutsättning för att kunna genomföra tillräckliga analyser och erfarenhetsbaserade utvärderingar för att förbättra kontraktens utformning och därmed minska risken för kostnadsökningar.

Regeringen instämmer vidare i Riksrevisionens iakttagelser att kontraktens utformning har betydelse för att skapa förutsättningar för en effektiv verksamhet och att i möjligaste mån ge entreprenörer funktionsansvar och frihet att hitta effektiva lösningar i syfte att främja innovation och konkurrens och göra marknaden mer attraktiv.”

Regeringen hänvisar vidare till betänkandet Framtidens järnvägsunderhåll (SOU 2020:18) för möjliga lösningar på Riksrevisionens kritik.

Järnvägsunderhåll är dyrt och tidskrävande. Brister i underhållet sparar pengar på kort sikt, men på lång sikt riskerar bristerna att bli större och kostnaderna högre. Detta påverkar Trafikverkets underhållsbudget negativt, och störningar i trafiken förlängs.

Redan i dag finns det startup-företag och företag med effektiva och kostnadsbesparande lösningar som skulle underlätta Trafikverkets underhållsarbete men som har svårt att komma in på Trafikverkets upphandlingar.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att underlätta innovations- och funktionsupphandlingar hos Trafikverket?