Fråga 2020/21:1850 Ökat byggande av småhus

av Larry Söder (KD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Under den nuvarande regeringens sex år vid makten har småhusbyggandet varit i en nedåtgående trend under fyra av dem. Effekterna syns i både byggandet och prisutvecklingen.

Jämfört med för tio år sedan har byggandet av flerbostadshus ökar med 137 procent, enligt SCB:s statistik. För villaproduktionen är samma siffra 2 procent. Och effekterna av underproduktionen visar sig också i att villapriserna har rusat över 11 procent senaste året. Den höga efterfrågan möts av ett lågt utbud. Allt fler vittnar om svårigheterna att över huvud taget få tag på en egen villa.

Småhus utgör endast cirka 20 procent av nyproduktionen i Sverige, medan den utgör cirka 40 procent av nyproduktionen i EU. Detta samtidigt som 70 procent av 25- till 49-åringar föredrar att bo i en villa eller ett radhus, enligt en undersökning från Demoskop 2019. För kommuner med mycket egen mark i områden med högt exploateringstryck finns ett starkt kommunalekonomiskt intresse att ta fram detaljplaner som ger höga intäkter till kommunen. Flerfamiljshus, särskilt bostadsrätter, i attraktiva lägen ger mest intäkter till kommunerna per detaljplan.

Småhusbyggandet hämmas också av att planarbetet i kommunerna ofta bygger på att en eller flera exploatörer driver detaljplanearbetet i samarbete med kommunen. Kommunen startar sällan upp planarbetet utan tänkt exploatör, vilket flerbostadshusbyggare oftast är. Men småhusbranschen är mycket fragmentiserad och spridd på många mindre aktörer. De saknar därför många gånger ekonomiska muskler och resurser för att köpa mark och gå in i ett mödosamt planarbete med kommunen.

Siffrorna och läget är alarmerande. Möjligheten att rå om sitt eget och ha en egen trädgård har blivit en klassfråga, i stället för det breda, tillgängliga ägande som det har varit historiskt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Vilka åtgärder planerar statsrådet och regeringen att vidta för att underlätta för byggandet av småhus?