Fråga 2020/21:1846 Stängd gräns mellan Sverige och Norge

av Håkan Svenneling (V)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Den svenska regeringen har fattat beslut om att utländska medborgare måste visa upp ett negativt covid-19-test vid inresa till Sverige, oavsett varifrån man reser. Syftet är att minska risken för smittspridning av de nya mutationerna av coronaviruset. Arbetspendlare ska kunna visa upp test som är högst en vecka gamla.

Norge har sedan tidigare flera restriktioner för dem som passerar gränsen in till Norge, vilket berör både arbetspendling och sociala kontakter över gränsen. Dessa regler har ändrats ofta, och nyligen skärpte den norska regeringen restriktionerna ytterligare. I huvudsak endast norska medborgare och utlänningar bosatta i Norge kommer att ha rätt att resa in i Norge. Den stängda gränsen har fått stora konsekvenser för norska arbetsplatser där många svenskar arbetar.

Den stängda gränsen påverkar såväl norska som svenska gränskommuner, arbetstagare och arbetsgivare. Många invånare i gränskommunerna pendlar till arbeten inom vårdbranschen och byggbranschen, och de senaste nationella besluten från Sverige och Norge innebär en stor påverkan för arbetspendlare. Stor osäkerhet råder bland annat kring vem som får resa över gränsen samt ersättning till dem som inte kan/får arbeta. Arbetsgivare står utan en stor del av sin personal och kan ha svårt att driva verksamheten. Gränsstängningen påverkar även det dagliga livet för de boende, som kan ha verksamhet eller familj på båda sidor om gränsen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit med anledning av den stängda gränsen mellan Sverige och Norge?