Fråga 2020/21:1840 Vinter-OS i Kina

av Markus Wiechel (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I januari införde Internationella olympiska kommittén (IOK) en rad sanktioner mot Belarus till följd av det omfattande förtrycket mot oliktänkande. Diktatorn Aleksandr Lukasjenko och hans son har bland annat portats från framtida IOK-evenemang, inklusive de olympiska spelen samtidigt som man uppmanat till bojkott av internationella evenemang i landet. Detta har undertecknad sedan tidigare också lyft med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (Ishockey-VM i Belarus, skriftlig fråga 2020/21:887).

Det är inte konstigt att många från idrottens värld reagerar mot auktoritära regimers förtryck, då idrott handlar om just brobyggande mellan olika individer. De olympiska spelen i Berlin 1936 är ett tydligt exempel där idrotten ändå bidrog till det motsatta. Den fruktansvärda naziregimen fick legitimitet, och i efterhand har många ifrågasatt att man kunde acceptera att de fick vara värdland.

Av den anledningen är det i nuläget en aning märkligt att vi inte ser hårdare reaktioner mot de tilltänkta olympiska spelen i Kina – landet där miljontals etniska minoriteter blir inlåsta i politiska fångläger utan föregående rättsprocess. I nutidens största koncentrationsläger ser vi omfattande förtryck i form av tortyr, indoktrinering och tvångssterilisering mot människor enbart baserat på vilken folkgrupp de råkar tillhöra, och vi har fått omfattande rapporter om hur människor mördas som ett resultat av en systematisk organstöld.

Mot bakgrund av de uttalanden vi sett från IOK är det osannolikt att de kommer att ifrågasätta Kinas värdskap för vinter-OS 2022 – trots användandet av koncentrationsläger mot människor som enligt många utsätts för vad som skulle kunna kallas för folkmord. I stället blir det upp till enskilda länder, alternativt idrottare, att agera.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind önskas svara på följande fråga:

 

Avser ministern att agera i syfte att verka för en bojkott av vinter-OS i Kina 2022, och i sådana fall hur avser hon att lyfta denna fråga?