Fråga 2020/21:1834 Lättnader för allmännyttiga lotterier

av John Weinerhall (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Spelmarknadsutredningen Ökat skydd och stärkt reglering på den omreglerade spelmarknaden som lämnade sitt slutbetänkande 14 december är nu ute på remiss. Utredningen har förutom bland annat marknadsföringsregleringar, riskklassificering och olicensierat spel också behandlat frågor som är viktiga för de allmännyttiga lotterierna.

Ett av utredningens föreslag handlar om att de allmännyttiga lotterierna ska kunna ge ”bonusar” till sina prenumeranter i form av premier. Detta är något som prenumerationslotterierna länge har haft, och precis som utredningen fastslår är det inte att likställa med den typ av bonusar som nätkasinobolagen erbjuder.

Ytterligare ett förslag som skulle underlätta för de allmännyttiga lotterierna är att de undantas från de hårda tekniska krav för certifiering som i dag krävs. Utredningen slår precis som lotterierna fast att de är alltför betungande. Det vore rimligt om de allmännyttiga lotterierna och landets många bingohallar snarast fick möjligheten att bli permanent undantagna från dagens tekniska krav som ställs i spellagen.

Dessa två förändringar är viktiga att skyndsamt få på plats för de allmännyttiga lotterierna. Stora delar av vårt civilsamhälle får sina intäkter i form av fria medel från just lotteriverksamheten. De utgör också en omistlig del av det svenska samhället och bidrar stort till detsamma. Därför är det oroväckande att tidsplanen inte förefaller vara närmare än halvårsskiftet 2022. Förslagen som rör de allmännyttiga lotterierna torde heller inte vara politiskt kontroversiella varför en snabb behandling av riksdagen bör kunna ske.

Med bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Kommer statsrådet att göra ansträngningar för att de allmännyttiga lotterierna ska få de i frågan nämnda lättnaderna redan under 2021?