Fråga 2020/21:1830 Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Torsdagen den 25 mars har Svenska Jägareförbundet sin årsstämma. Då ska det bland annat väljas en ny ordförande för Svenska Jägareförbundet.

Svenska Jägareförbundet har i över 80 år skött det allmänna uppdraget på ett för Sveriges jägare mycket bra sätt. Regeringen har nu, trots löften innan valet, ändrat det allmänna uppdraget och tänker i stället låta Naturvårdsverket sköta om mer. Regeringen ska i stället ge ett organisationsbidrag till Svenska Jägareförbundet. Det innebär att Svenska Jägareförbundets organisationsstöd kommer att styras via statens budget på ett helt nytt sätt än tidigare. 

Det spekuleras nu friskt om vem som ska väljas och vilka kvalifikationer den nya ordföranden i Svenska Jägareförbundet ska ha.

Jag utgår ifrån att regeringen och ministern inte har några synpunkter på vem som väljs som ordförande i Svenska Jägareförbundet?

Men min fråga till statsrådet Jennie Nilsson är:

 

Om den nya ordföranden i Svenska Jägareförbundet och jägareförbundet vill ha en återgång till det tidigare sättet när det gäller det allmänna uppdraget är då statsrådet beredd att ompröva sitt beslut angående det allmänna uppdraget?