Fråga 2020/21:1827 Säkerhetsärenden

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Säkerhetsärenden är enligt utlänningslagen ärenden där Säkerhetspolisen av skäl som rör rikets säkerhet eller som annars har betydelse för allmän säkerhet exempelvis förordar att en utlänning utvisas. Migrationsverkets utvisningsbeslut i dessa ärenden kan många gånger inte verkställas på grund av så kallade verkställighetshinder. Tidsbegränsade tillstånd ska då beviljas.

Migrationsverket och Säkerhetspolisen har framfört invändningar mot att bevilja tidsbegränsade tillstånd. Migrationsöverdomstolen har uttalat att det finns goda grunder för invändningarna men att det saknas stöd i lag för att meddela anstånd med verkställigheten av ett utvisningsbeslut när det inte är möjligt att förutse när en verkställighet kommer att kunna ske (MIG 2018:21).

De tidsbegränsade tillstånd som beviljas i säkerhetsärenden är bara en månad kortare än tillstånd som i dag beviljas asylsökande som bedöms som alternativt skyddsbehövande. Med tillstånden följer ett antal rättigheter: Personerna får arbeta i Sverige och återreseförbud eller andra spärrar kan inte registreras i Schengen Information System, Schengenländernas system för informationsutbyte inom ramen för polissamarbete, straffrättsligt samarbete och immigrationskontroll. Med tanke på att det rör sig om personer som Säkerhetspolisen bedömer som säkerhetsrisker är detta ytterst otillfredsställande.

Migrationsverket har efterfrågat lagändring, och Migrationsöverdomstolen pekar i MIG 2018:21 på att lagändring behövs. För ett år sedan utlovade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att ett lagförslag skulle remitteras. Ett förslag som avser ärenden som handläggs enligt lagen om särskild utlänningskontroll har remitterats. Förslag som möjliggör för Migrationsverket att exempelvis inhibera utvisningsbeslut i stället för att bevilja tillfälliga tillstånd i säkerhetsärenden enligt utlänningslagen saknas dock.

Min fråga till justitie- och migrationsministern Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att ta initiativ till att ändra utlänningslagen så att Migrationsverket i säkerhetsärenden inte behöver bevilja tillfälliga uppehållstillstånd vid verkställighetshinder i säkerhetsärenden, och i så fall när?