Fråga 2020/21:1804 Ökad rättssäkerhet vid adoption

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen rapporterades att Nederländerna stoppar alla internationella adoptioner efter att en statlig utredning visat att barn blivit stulna eller köpta från sina biologiska föräldrar. I rapporteringen noteras att man trots vissa reformer anser att insynen i adoptionsprocessen i vissa länder inte är tillräcklig.

Vidare påpekas att Sverige har fler adopterade personer än Nederländerna, och det adopteras från samma länder. Dessutom tas det upp att en rapport nyligen släppts från den svenska adoptionsverksamheten, men rapporten fokuserar inte på korruption som man gjort i Nederländerna.

Statskontoret bedömer i rapporten att ”nuvarande organisering är ändamålsenlig och ger bäst förutsättningar för att säkerställa barnrättsperspektivet och rättssäkerheten i den internationella adoptionsverksamheten.” Samtidigt noteras bland annat att det finns vissa risker med den adoptionsverksamhet som sker från Sverige och att ”det är svårt att fullt ut garantera rättssäkerheten och barnrättsperspektivet i varje enskilt adoptionsfall.”

Detta indikerar brister och att åtgärder behövs.

Både rättssäkerheten i stort och det barnrättsliga perspektivet ska vara fullgod. För att en svensk barndomsgaranti ska vara gällande behöver processerna kring adoptionsverksamhet uppenbarligen ses över.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har regeringen planer på att se över de processer kring adoption som Sverige är inblandade i och lägga fram lagförslag för att öka rättssäkerheten och stärka barnrätten?