Fråga 2020/21:18 Kosovo

av Magnus Jacobsson (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I början av september tecknade Kosovo och Serbien ett avtal som normaliserar ländernas ekonomiska relationer. Detta är en otroligt positiv nyhet då handel alltid gynnar fred och frihet. Samtidigt lovade USA att man skulle investera i både Serbien och Kosovo samt att man även ska underlätta för medborgarna i dessa länder att resa till USA.

Detta aktualiserar den abnormitet som finns på Balkan, där alla länder utom Kosovo äger rätt att resa till EU utan visum. Jag har tidigare frågat utrikesministern om hur Sverige agerar avseende Kosovos möjlighet att få visumfrihet inom EU. Jag undrar dock om regeringen utifrån den nya situationen kommer att agera för att Kosovo ska få möjlighet att resa till EU utan visum.

Det är viktigt att vi ger alla länder samma förutsättningar samt att Sverige och EU fortsätter att uppmuntra länderna på Balkan att handla med varandra och övriga Europa, vilket gynnar alla och minskar risken för nya konflikter.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att utifrån det nya avtalet mellan Serbien och Kosovo ta några initiativ inom EU för att främja Kosovos möjligheter att handla med Europa via visumfrihet?