Fråga 2020/21:1793 Ersättning till bussbolag

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Antalet resenärer på bussar och tåg ska begränsas ytterligare på resor som är längre än 15 mil, har regeringen beslutat. Bussbolaget Mohlins, som kör långfärdsbussarna Masexpressen, Härjedalingen och Bollnäsbuss till och från Stockholm, påverkas, rapporterar SVT Gävleborg.

”Vi har redan begränsningar och får bara ta 38 personer nu på en buss som är avsedd för 57 passagerare. Nu får vi ta bort ytterligare tio platser på en sådan buss”, säger företrädare för Masexpressen till SVT.

Bolaget ska nu ha ett internt möte för att diskutera läget. Bussbolagens ekonomi försämras kraftigt när intäkterna minskar kraftigt. Om busslinjerna dras in försämras möjligheterna att resa inom landet kraftigt – inte minst till och från Norrland och Stockholm. Bussbolagen har samma kostnader per körda mil oavsett om det åker en passagerare i bussen eller om den är fylld till sista platsen. När pandemilagen används för att begränsa restaurangernas möjlighet att ha öppet eller bussbolagens möjligheter till intäkter måste det naturligtvis utgå en rimlig ersättning.

Jag vill därför fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

På vilket sätt avser ministern att kompensera bolagen ekonomiskt för de minskade intäkterna med anledning av pandemilagen?