Fråga 2020/21:1792 Fritids- och husbehovsfiske med garn

av Tina Acketoft (L)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har skickat ut förslag på remissbehandling om fiskereglering i marina skyddade områden i Västerhavet. Förslagen innebär ett totalförbud för allt garnfiske och föreslås träda i kraft redan den 15 mars och den 1 maj 2021.

I detta förslag till förbud ingår även det småskaliga, kustnära fritids- och husbehovsfisket då det inte nämns som undantaget någonstans i förslaget. Inte heller redogörs det för någon konsekvensanalys rörande detta. Vad som däremot är uppenbart är att ett sådant förbud skulle lägga en död hand över livet i hamnarna runt kusten och att man kan ifrågasätta till vilken nytta.

Den långsiktigt hållbara utvecklingen för fiskbestånd beror på uttaget av fisk men också på hur fiskens livsmiljö fungerar. Fritids- och husbehovsfiskets uttag av fisk är begränsat i förhållande till effekten på bestånden av miljöfaktorer samt säl och skarv. Fritidsfiskarna bidrar också ofta till miljöåtgärder som till exempel att undanröja vandringshinder. Det höga värde fritidsfiskarna sätter på möjligheten att kunna fiska innebär att de ofta är garanten för det hållbara fisket.

Fisk som landas genom fritids- och husbehovsfiske betingar ett stort samhällsekonomiskt värde i förhållande till fisk som landas i storskaligt fiske. I tillägg till värdet av fisken i sig innebär fritidsfisket en upplevelse som många människor sätter stort värde på. Det småskaliga fisket utgör dessutom en viktig länk till våra små kustnära byars och hamnars historia och har därför en viktig roll att spela för gemenskap och som kulturhistorisk bärare. Fritids- och husbehovsfisket bör därför ses som en tillgång snarare än som ett hot.

I tillägg till och utöver de frågor på fiskeripolitikens område som hanteras inom ramen för januariavtalet vill jag därför fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser statsrådet att göra för att reglerna för att skydda fiskbestånden i svenska fiskevatten ska utformas på ett träffsäkert och effektivt sätt som inte slår undan benen för småskaligt fritids- och husbehovsfiske?