Fråga 2020/21:1788 Säkerställande att obehöriga inte kan skriva sig på annans adress

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I dagarna har jag haft kontakt med en 77-årig kvinna boende i Katrineholm i Södermanland. Hon är ensamstående i sitt hushåll. Helt plötsligt en dag uppdagas att en 20-årig man från ett utomeuropeiskt land utan hennes vetskap men synnerligen mot hennes vilja och utan hennes tillstånd skrivit sig på kvinnans adress. Hyresfastighetsägaren hör av sig till kvinnan för att fråga kring hennes ”inneboende” – som hon alltså inte har. Kvinnan vänder sig till Skatteverket, som enbart svarar att det inte är olagligt att skriva sig på en annan persons adress. Vilket lämnar kvinnan försvarslös. Hon utnyttjas som målvakt till en adress utan vare sig tillstånd eller vetskap. Söker man på adressen på sökmotorer finner man två människor, en 77-åring och en falsk 20-åring. Man finner tre bilar, kvinnans samt två bilar skrivna på mannen. En oerhört obehaglig situation för den utsatta kvinnan.

Trots uppenbar oärlig grund finns det ingen utväg för kvinnan att bli av med 20-åringen från sin adress, enligt Skatteverket, då det inte är olagligt. Alldeles uppenbart finns här en lucka i lagen som snabbt måste täppas till för att inte orsaka oro och lidande för människor som likt 77-åringen hamnar i en ”gisslansituation”. 

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson med anledning av ovanstående är:

 

Hur avser ministern att säkerställa att obehöriga personer inte kan skriva sig på en adress de inte har rätt och tillgång till mot ägarens vilja?