Fråga 2020/21:1786 Förnyelsen av fordonsflottan

av Helena Antoni (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Vid årsskiftet upphörde den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar, och den 1 april 2021 väntas förändringar inom bonus–malus-systemet som innebär en högre bonus för elbilar och en lägre bonus för laddhybrider. På bordet ligger även ett förslag som kraftigt höjer förmånsvärden för bilar som registreras från och med den 1 juli 2021.

De styrmedelsförändringar som presenterats väntas ha en negativ effekt både på den privata personbilsmarknaden och på utvecklingen av andelen laddbara bilar. Förändringarna påverkar fossilt drivna bilar allra mest, men även elbilar åker på en högre skatt.

Två av tre bilar är registrerade hos företag som efter bara några år ofta säljer vidare fordonen på andrahandsmarknaden. Detta gör att fler privatpersoner får tillgång till mer miljövänliga bilar då det i dag finns incitament för både företag och privatpersoner att byta ut sina gamla fordon mot miljöbilar. Tjänstebilar spelar därför en viktig roll i förnyelsen av fordonsflottan.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Anser ministern att de föreslagna styrmedelsförändringarna riskerar att hämma omställningen av Sveriges fordonsflotta, och avser ministern att aktivt verka för att detta inte sker?