Fråga 2020/21:1785 Långtidssjuka i covid-19

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Pandemin fortsätter, och vi har svårt att se något slut på covid-19 och dess effekter. Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att utveckla ett stöd för hälso- och sjukvårdens hantering av patienter med långvariga symptom efter genomgången covid-19-infektion. Stödet ska också kunna omfatta den kommunala hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen ska ta fram ett stöd för utveckling av relevanta verksamheter, processer och vårdkedjor. Det handlar bland annat om att beskriva insatser som kan bli aktuella utifrån symtom som personerna upplever. Stödet ska kunna användas av personer som är verksamma inom olika nivåer i hälso- och sjukvården, skriver regeringen.

Uppföljning ska ske på ett systematiskt sätt, och stödet ska även innehålla delar som beskriver hur patienterna kan följas upp på ett bättre sätt samt komplettera det försäkringsmedicinska beslutsstödet. Vidare ska det ses över hur Försäkringskassans beslutsstöd ska fungera för rehabilitering efter genomgången covid-19-infektion. Uppdraget ska delredovisas till Socialdepartementet senast den 31 maj 2021 och slutredovisas senast den 31 oktober 2021.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

 

Hur avser statsrådet att genom Försäkringskassan eller på annat sätt kompensera och stötta de personer som redan är långtidssjuka i covid-19 givet att ett delbetänkande, så som ovan nämnts, ska vara klart i maj 2021, åtta månader senare?