Fråga 2020/21:1777 Pollenmätningar som verktyg för klimatarbete och egenvård

av Lina Nordquist (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Regionerna i norra Sverige drar nu in sin del av finansieringen av pollenmätningar. Om mätningarna upphör minskar möjligheterna till egenbehandling rejält, vilket i sin tur lär innebära fler vårdbesök och belasta hälso- och sjukvården och sannolikt även sjukförsäkringen. Den tredjedel av svenskarna som är allergiker får nämligen rådet av sjukvården att följa pollenprognoserna för att kunna anpassa både sina aktiviteter och doseringen av medicin efter de aktuella pollenhalterna.

Mätningarna är därför oerhört viktiga för allergiker och astmatiker, och vi bör ta vara på allt som kan avlasta sjukvården i dessa tider. Pollenmätningarna är emellertid långt ifrån enbart en sjukvårdsfråga. Mätningarna är också viktiga miljöövervakningsverktyg, eftersom pollenhalter och pollensäsongens längd används för att följa klimatpåverkans effekter på växtsäsongen. Att dra ned på pollenmätningarna riskerar således att försämra vår förmåga att övervaka miljöförändringar.

De här mätningarna borde inte dras ned eller upphöra. I stället behöver mätstationer säkras och mätperioden ses över och eventuellt förlängas i takt med klimatförändringarna. Det finns också vita fläckar i dagens pollenkarta där nya mätstationer kan behöva sättas upp. Bredden i användningsområde gör att det enligt min mening bör övervägas om pollenmätningarna kan samordnas nationellt.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder är ministern och regeringen villiga att vidta för att säkra pollenmätningsverksamheten i norra Sverige och övriga landet?