Fråga 2020/21:1766 Brott mot mänskliga rättigheter i Turkiet

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Två amerikanska senatorer från såväl Demokraterna som Republikanerna har genom ett brev, som fått signaturer av över 50 andra senatorer, uppmanat sin regering att agera för att de mänskliga rättigheterna i Turkiet ska förbättras. Anledningen är att vi sett tydliga tendenser på ett alltmer auktoritärt agerande av den turkiska staten gentemot oliktänkande såväl inom landets gränser som utanför.

Den turkiske ledaren Recep Tayyip Erdoğan har under hela sin tid som president på olika sätt marginaliserat den inhemska oppositionen. Man har tystat kritiska medier, rensat oberoende domare och ersatt dem med partilojalister och fängslat journalister. Oliktänkande har systematiskt förtryckts, och politiskt aktiva har attackerats och deras partilokaler satts i brand. Förtrycket och marginaliseringen av kristna, kurder och andra minoriteter har ökat.

Utrikespolitiskt har Erdoğans utrikespolitik allt mer kommit att präglas av en ökad krigföring, där man brutit mot internationell rätt genom intåg i såväl Syrien som Irak, samt genom att man på olika sätt bistått blodtörstiga islamistiska terrorgrupper. Man har aktivt verkat för att elda på Azerbajdzjans invasion av det demokratiska Armenien samt utökat sina provokationer mot såväl Cypern som Grekland.

I det brev som de amerikanska senatorerna skrivit lyfter man att Erdoğan också har försökt pressa en rad länder till att utlämna turkiska regimkritiska medborgare. Vidare har de försökt använda sig av Interpol mot oppositionella samt, genom terrorliknande aktioner, angripit exilturkars familjemedlemmar som levt kvar i Turkiet.

USA har naturligtvis en betydande möjlighet att påverka den oroande trenden vi ser i Turkiet, men de kan inte göra det ensamma.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder kan vi förvänta oss att ministern tar i syfte att stärka det turkiska civilsamhället och motverka den ökande trenden av brott mot mänskligheten i landet?