Fråga 2020/21:1764 Klädskattens roll i den ekonomiska återhämtningen

av Angelica Lundberg (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När samhällsekonomin ska återhämta sig efter pandemin behövs ett flertal åtgärder som underlättar. Om konsumtion försvåras eller avstannar innebär det försämringar för ekonomin i stort. Kortköpsstatistik visar att konsumtionsnedgången i januari 2021 var den största under en enskild månad sedan pandemin inleddes i april. Konsumentfokus är betydelsefullt i sammanhanget, och åtgärder för att underlätta konsumtion är ett viktigt steg i den ekonomiska återhämtningen. Sverigedemokraterna har till exempel föreslagit så kallade helikopterpengar, ett statligt engångsbidrag som riktar sig till individer och hushåll, för att öka konsumtionsbenägenheten.

Kritik har riktats från flera håll mot den så kallade klädskatten. Bland annat påpekas att 85 procent av kläderna som säljs i Sverige redan är fria från de kemikalier som skatten riktas mot. Ett annat problem med förslaget är att alla modeföretag kommer att behöva betala skatten, även för varor som inte innehåller de kemikalier skatten är avsedd att motverka. Att företagen sedan ska behöva bevisa att produkterna är giftfria för att kunna återfå upp till 95 procent av den inbetalda summan är bakvänt och kommer att orsaka stor administrativ börda med ökande kostnader för företagen.

Modehandeln är redan hårt drabbad på grund av pandemin, och skatten kan därför bli ytterligare ett bakslag. Det finns uppgifter på att cirka 20 000 jobb i branschen försvunnit under pandemin. Utformningen av klädskatten gör mer skada än nytta. Kritiker menar att den varken hjälper miljön, de svenska konsumenterna eller samhällsekonomin. Utöver en rad andra kritiker, har Skatteverket och Kemikalieinspektionen ifrågasatt utredningsförslaget till kemikalieskatt på kläder med ett flertal argument och menar att utredningen innehåller brister som gör att de inte kan tillstyrka förslaget i dess nuvarande utformning.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer regeringen att ändra planerna på införandet av klädskatten med tanke på kritiken mot den och med tanke på den situation landets modeföretag och samhällsekonomi befinner sig i?