Fråga 2020/21:1727 Förberedelser för en tredje våg av covid-19

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Covid-19-pandemin påverkar hela samhället. Vi ser att våra sjukhus kämpar för att rädda liv och hälsa för de smittade, och de har behövt ställa om hela sin verksamhet för att klara detta uppdrag. Vi ser att våra företag drabbas hårt av inskränkningar i sin verksamhet och omställning till att många jobb också måste skötas på distans.

Vi ser vår äldreomsorg som kämpar med besöksförbud och skyddsåtgärder för att förhindra att smitta sprids till äldre och sköra personer. Vi ser ett skolväsen som fått ställa om till att arbeta via digitala lösningar, vilket innebär att många, både gamla och unga, får leva mycket begränsade liv för att minska smittspridningen.

Allt detta är nödvändigt för att minska skador och död orsakade av viruset. Men människor gör stora eftergifter och saknar en tydligt kommunicerad plan för hur det närmaste halvåret kan se ut utifrån olika scenarier med smittspridning och antal smittade.

Då jag den 4 februari 2021 på riksdagens frågestund frågade infrastrukturminister Tomas Eneroth, som denna dag var ansvarig i riksdagen för att svara på allmänna frågor om regeringens gemensamma covid-19 planering, kunde han bara hänvisa till de nästan dagliga presskonferenserna som regeringen håller.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg lyder:

 

Finns det någon plan i statsrådets och regeringens arbete utifrån olika scenarier och utvecklingen av covid-19, exempelvis inför en eventuell tredje våg, och hur avser statsrådet att säkra att den kommuniceras tydligt till svenska folket?