Fråga 2020/21:1721 Dialog före gränsstängningar

av Linda Modig (C)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, Anna Hallberg, aviserade i höstas att hon initierat en diskussion i nordiska samarbetsministerrådet den 10 september 2020, för att tydliggöra ansvaret för hur man i Norden kan samverka mer effektivt i gränshinderfrågor.

Även om varje lands behov av, samt rätt och skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning och skydda sin befolkning iakttas, kan konstateras att samarbetet under pandemin på regeringsnivå mellan Sverige och våra närmaste grannländer kännetecknats av splittrat och oförberett agerande utan samordning. Ländernas regeringar har inte uppträtt samlat och samordnat utan tvärtom genom ensidiga, drakoniska och drastiska beslut öppnat och stängt sina landsgränser hipp som happ. Detta har skadat tusentals gränspendlare i Öresundsregionen, i min hembygd Tornedalen, runt norsk-svenska gränsen liksom till Åland och senast Bornholm, i fastlandets närområden. För första gången sedan den nordiska passunionen blev verklighet för 68 år sedan är våra länders gränser ömsesidigt stängda.

Statsrådets ansats att öka samverkan och informationsutbytet i gränshinderfrågor är därför mycket välkommen och välbehövlig. Det finns otaliga exempel på hur gränspendlande enskilda människor och familjer kommer i kläm, far illa och i vissa fall tyvärr behandlas omänskligt och djupt ovärdigt. Svenska elever har fått sina gymnasiestudier i Norge avbrutna. Svenska familjemedlemmar har nekats besök hos dödssjuka släktingar i Danmark och Norge eller rentav nekats inträde för att ta ett sista farväl. I Tornedalen har umgänget mellan barn och föräldrar tidvis varit kraftigt försvårat.

I pressmeddelandet från Regeringskansliet betonade statsrådet Hallberg vikten av att föra en dialog i god tid innan beslut fattas som påverkar medborgares rörlighet över gränserna.

Min fråga till statsrådet Anna Hallberg är därför:

 

Vilken dialog har statsrådet och regeringen haft med sina norska, danska och finska regeringskollegor som föregått den senaste tidens svenska inreserestriktioner?