Fråga 2020/21:1698 Dialog med andra länder angående utvisningar

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det finns i Sverige personer som fått utvisningsbeslut men som när det är dags för utvisning vägrar att genomföra covidtest. Ett antal länder tar inte emot inresande utan ett test som visar att personen inte är sjuk i covid. Med andra ord kan den som fått ett utvisningsbeslut skjuta upp sin egen utvisning efter eget godtycke, genom testvägran.

I en interpellationsdebatt (2020/21:325) debatterade undertecknad med justitie- och migrationsministern denna problematik. Justitie- och migrationsministern var noga med att betona att regeringen inte har för avsikt att sätta i gång något lagstiftningsarbete för att komma till rätta med denna problematik, varken på kort eller lång sikt.

Med detta sagt så uttryckte justitie- och migrationsministern att han tror att ett snabbare och effektivare sätt att lösa detta – med personer som har utvisningsbeslut men som vägrar covidtest inför utvisning – är genom dialog med de berörda länderna. Det låter som ett klokt steg.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När och på vilket sätt avser ministern inleda dialogen med berörda länder, så att de uppskjutna utvisningarna kan verkställas?