Fråga 2020/21:1689 Rysslands utvisning av en svensk diplomat

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

En svensk diplomat har nu, tillsammans med kollegor från Polen och Tyskland, utvisats från Ryssland kort efter att utrikesminister Ann Linde (S) besökt Moskva. Detta efter att ryska myndigheter anklagat diplomaten för att ha deltagit i en av de många demonstrationer som arrangerats till stöd för den fängslade demokratikämpen tillika oppositionsledaren Alexej Navalnyj.

Enligt svenska Utrikesdepartementet befann sig diplomaten i närheten av en demonstration i observationssyfte, men att vederbörande gripits i närheten av demokratiaktivisterna bör inte vara särskilt förvånande. Putinregimen har nämligen gripit personer innan de ens valt att delta i demonstrationer, varför det är alldeles uppenbart att myndigheterna gör vad de kan för att kväsa folkets rop på demokrati och yttrandefrihet.

Det är inte någon hemlighet att diplomater i utlandet ofta tvingas arbeta under svåra förhållanden, särskilt i auktoritära länder som Ryssland. Deras roll är bland annat att värna grundläggande svenska värderingar samtidigt som de ska klara av att föra en fungerande diplomati. Denna roll skiljer sig inte från land till land, utan gäller även i länder med en bristande syn på demokrati och mänskliga rättigheter. I dessa länder måste de ha en möjlighet att följa, samtala med samt möta oppositionella. För att länder med olika synsätt ska kunna föra samtal och ha en diplomatisk kontakt finns internationella spelregler som säkerställer att detta är möjligt. Mot bakgrund av dessa har också diplomater en särskild ställning, varför det är högst anmärkningsvärt när en sådan person förklaras persona non grata och utvisas. Att Ryssland nu har gjort detta, bekräftar att de inte bryr sig om de spelregler som finns och det är en direkt förolämpning mot Sverige, Tyskland, Polen och hela EU.

Att utvisningen skedde samtidigt som socialdemokraten tillika EU:s utrikeschef Josep Borrell rest till Moskva för att likt utrikesminister Ann Linde (S) möta sin ryska motsvarighet är talande i sig. Den ryske utrikesministern Lavrov lyckades få Borrell att på en gemensam pressträff tydliggöra att EU inte planerar några nya sanktioner mot Ryssland. Borrell valde likaså att över huvud taget inte nämna Rysslands omfattande aggressioner eller brott mot internationell rätt. I stället såg vi hur han kritiserade USA:s politik gentemot Kuba, vilket inte helt oväntat möttes med instämmanden från den ryske utrikesministern.

Utvisningen av den svenska diplomaten kan med andra ord inte tolereras. Symbolvärdet i denna handling är oförsvarligt. Av den anledningen önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern verkar för nya EU-sanktioner mot Ryssland, utvisar ryska diplomater eller på annat sätt tydligt svarar mot Rysslands oacceptabla agerande?