Fråga 2020/21:1686 Långsiktig lönsamhet för elfordon

av Markus Wiechel (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Över en natt höjde bilmärket Tesla priserna för sina kunder att ladda på snabbladdningsstationer här i Sverige. Det var ingen liten höjning. Från ett genomsnittligt pris på 2,90 kronor per kilowattimme till 3,62 kronor per kilowattimme innebar det genast en 25-procentig höjning, vilket dessutom råkar vara andra höjningen på mindre än ett halvår.

När Tesla började ta betalt för laddning 2017 kostade en kilowattimme 1,90 kronor, vilket senare höjdes till 2,56 kronor och därefter 2,90 kronor. Teslas laddningsstationer är tämligen unika då det går så snabbt att ladda sin bil där. I dag finns bara liknande alternativ hos laddningsstationsnätverket Ionity (som ägs av BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company, Hyundai Motor Group och Volkswagen Group), men kostnaden hos dem ligger på hela 8,70 kronor per kilowattimme.

Av förklarliga skäl är elförbrukningen i Sverige betydlig högre under vintertid, då lokaler och hushåll måste värmas upp. Detsamma gäller elbilar; räckvidden för dessa sjunker med upp till 50 procent under vintern, till följd av att det krävs mer ström för att driva bilen.

För en Teslaägare är det fortfarande betydligt billigare att ladda bilen på någon av företagets snabbstationer än någon annanstans. Priset ökar dock med en rasande fart, inte minst mot bakgrund av att det bara var några år sedan som en laddning på dessa inte kostade kunderna någonting alls. I takt med att Sveriges elbehov ökar kommer företag som Tesla att tvingas till en marknadsanpassning av sina laddningsstationer.

När vi ser hur regeringen påstår sig vilja främja miljövänliga transportalternativ, och samtidigt försvårar för detta genom en kärnkraftsfientlig politik, kan man verkligen undra om det alls finns någon logik i de beslut som fattas. Rent ekonomiskt lönar det sig i vissa fall redan mer att köra en dieselbil än en elbil, och det kan sluta med att det blir ännu dyrare för elbilsförare.

Mot bakgrund av detta önskas miljö- och klimatminister Per Bolund svara på följande fråga:

 

Vad avser ministern att göra för att sänka driftskostnaden för elbilar i syfte att långsiktigt säkerställa lönsamheten vid en övergång från bensin- eller dieseldrivna fordon till elfordon?