Fråga 2020/21:1682 Dagersättning vid flytt till område med sociala och ekonomiska utmaningar

av Ludvig Aspling (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt 10 a § lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) ska en asylsökande som på egen hand ordnar bostad som ligger i en del av en kommun som vid inflyttningen och under den tid utlänningen bor i den anses ha sociala och ekonomiska utmaningar inte ha rätt till dagersättning. Detta gäller dock inte om det är uppenbart oskäligt att utlänningen inte får rätt till sådant bistånd. Reglerna började gälla 1 januari 2020.

Från och med den 1 juli 2020 till och med den 12 januari 2021 har 2 291 asylsökande flyttat från ett icke utsatt till ett socialt utsatt område. Under motsvarande tid har 743 personer fått avslag på sin dagersättning. Det kan naturligtvis vara så att en person av en annan anledning inte har rätt till dagersättning, till exempel att denne har en inkomst.

Det sagda innebär att som mest en tredjedel av de personer som trots de nya reglerna väljer att bosätta sig i ett område med sociala och ekonomiska utmaningar blivit nekade dagersättning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitite- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser mininstern att regelverket fått den effekt som regeringen har tänkt, vilken prognos gjorde regeringen angående hur många personer som skulle nekas ersättning, och anser mininstern att undantagen från huvudregeln är för generösa samt vidtar ministern några åtgärder?