Fråga 2020/21:1647 Digitala vaccinationspass

av Lina Nordquist (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Digitalisering erbjuder omfattande möjligheter för samhället. Inte minst kan digitaliseringsverktyg användas för att minska smittspridningen. Digitalisering kan även vara till nytta för att minimera inskränkningarna för den fria rörligheten. Detta noterade Socialdepartementet och SKR i protokollet om överenskommelsen om genomförande av vaccinering mot covid-19, 2021. Där slår parterna fast att ett pappersintyg inte kommer att hålla internationell standard, varför ett digitalt vaccinationspass är att föredra. Något som statsrådet också bekräftade i sitt svar på fråga 2020/21:720.

När regeringen nu inför ett inreseförbud är det av stor vikt att genomförandet blir så effektivt som möjligt för att minska smittspridningen. Samtidigt är det även viktigt att Sverige möjliggör de resor som är viktiga för samhällets funktioner och ekonomi. I takt med att fler européer vaccineras är det därför viktigt att dessa två mål sker i symbios. Greklands premiärminister Kyriakos Misotakis krävde i januari 2021 att besökare ska kunna uppvisa ett vaccinationspass. Danmark införde nyligen ett digitalt vaccinationspass, vilket exempelvis kan användas för tjänsteresor. Att regeringen inte kan ge besked om när Sverige kan införa ett liknande vaccinationspass framgår av svaret på fråga 2020/21:1152.

Jag välkomnar statsrådets ambition att införa en digital lösning och att vaccinationspasset bör hålla internationell standard. Jag välkomnar även att detta bereds i samråd med EU och med andra internationella aktörer. Vad jag däremot skulle vilja att statsrådet förtydligar är utformningen av det digitala vaccinationspasset. Enligt protokollet från Socialdepartementet och SKR framgår det att ansvaret för intyget åläggs vaccinatören och att intyget ej förväntas omfattas av avgiftsfriheten. Parterna motiverar avgiftsfriheten av vaccinationen med hänvisning till smittskyddslagen, då lagen möjliggör avgiftsfrihet för den enskilde för åtgärder som förväntas minska smittspridningen.

Kostnadsfriheten bedöms följaktligen inte inbegripa själva intyget men vaccinationen. Med hänvisning till Europas integrerade arbetsmarknad och besöksnäring är det emellertid inte otänkbart att ett avgiftsfritt vaccinationspass för vissa grupper skulle kunna minska smittspridningen. Ett vaccinationspass förväntas, enligt partnernas protokoll, att produceras i samband med vaccinationen och levereras digitalt. Det bör därför utredas ifall det medför en väsentlig kostnadsökning för att tillhandahålla vaccinationspasset. Inte minst gäller detta för tjänsteresor över landsgränserna.

När Danmark har gått före och infört ett digitalt vaccinationspass vilket jag uppfattar är regeringens ambition utgår jag ifrån att konstruktionen harmoniseras med de danska myndigheterna samt att intyg för tjänsteresor sker skyndsamt och att den eventuella enskilda kostnaden för vaccinationspasset utreds.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser regeringen att arbeta för att skyndsamt säkerställa tillhandahållandet av digitala vaccinationspass för tjänsteresor