Fråga 2020/21:1637 Ett brett införande av vaccinationspass

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Intyg om vaccinering kan i en nära framtid komma att krävas till exempel för inresa i vissa länder. Framtagandet av ett internationellt system för vaccinationsintyg diskuteras. I ett arbete inom Världshälsoorganisationen (WHO) håller man på att se över hur tekniska lösningar och standarder för ett digitalt vaccinationspass kan utvecklas för att på ett säkert sätt kunna säkerställa att en individ har vaccinerats mot sjukdomen covid-19.

Det är därför bra att regeringen nu verkar ta tag i frågan om digitala vaccinationspass i syfte att genomföra detta i Sverige. Det som dock fortfarande är oklart är att det förefaller som om regeringen inriktar arbetet enbart på användande av digitala vaccinationspass i samband med resor.

Den danska regeringen har nyligen presenterat sitt arbete som siktar på en betydligt bredare användning av vad man valt att kalla coronapass. Den danska regeringen har ett nära samarbete med bland annat näringslivet och kultursektorn i syfte att utforma dessa vaccinationspass så att det snabbare ska gå att öppna samhället när smittspridningsläget så tillåter.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att ett digitalt vaccinationspass i Sverige ska användas brett, till exempel vid konsertbesök och idrottsevenemang, i syfte att när smittspridningsläget så tillåter kunna öppna samhället snabbare?