Fråga 2020/21:1635 Ersättning till svenska minkbönder

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Under vecka 4 år 2021 stod det klart att svensk minknäring i praktiken får ett näringsförbud under 2021 till följd av coronapandemin.

Jordbruksverket har fattat beslut om parningsförbud under 2021 med stöd av 7 § lagen (2006:806) om provtagning på djur, m.m. Ingen valpning får ske under året med hänvisning till coronasmitta.

Djurhållning skiljer sig från andra näringsgrenar då det inte går att stänga verksamheten helt och hållet. Djur måste ha tillsyn, mat och vatten dagligen enligt djurskyddslagen, och någon måste göra det arbetet. Även om minknäringen inte får avla och para under året måste befintliga djur fortfarande skötas om med ett gott djurskydd. Djurskötsel kräver att djurhållarna fortsätter att arbeta och att andra i näringsledet kan fortsätta sin verksamhet för att djuren ska få mat och tillsyn. Fasta kostnader fortsätter att rulla samtidigt som näringen blir helt utan inkomst under 2021.

Under den presskonferens som hölls i förra veckan kunde ingen närvarande svara på frågan om nivån på ersättningen till näringen eller hur tidsplanen kommer att se ut. En redan hårt ansatt näring har nu blivit ännu osäkrare, och regeringen måste nu lämna klargörande besked.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson: 

 

Hur stor kommer ersättningen till drabbade minkbönder att vara, och när kommer utbetalningen att ske?