Fråga 2020/21:1629 Statliga bidrag till rysk desinformation

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Den ryska regimens övervåld mot fredliga demonstranter under de senaste veckornas protester mot korruption och förtryck är väldokumenterat. Kremls brutalitet till trots har människor från Vladivostok i öster till Sankt Petersburg i väster gått ut för att manifestera sitt missnöje mot en förtryckande och militaristisk regim som systematiskt inskränker den egna befolkningens rättigheter. Den fria världen fördömer Putins våld.

Auktoritära staters försök att påverka och underminera den liberala demokratin utgör i dag ett allvarligt hot mot vårt öppna samhälle. Med desinformationskampanjer försöker den ryska regimen påverka Sveriges självständighet och integritet. Genom historien har Ryssland och Sovjetunionen använt sig av partier på vänsterkanten och den så kallade fredsrörelsen i sin propagandakrigföring mot demokratin och för kommunismen.

Samtidigt som den ryska regimen med våld förtrycker den egna befolkningen och bedriver ett aktiv propagandakrig mot den liberala demokratin har den ryske ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev, bjudits in till Hudiksvalls fredsdagar i Delsbo för att samtala om bland annat ”militariseringen av säkerhetspolitiken och dess påverkan på klimatet”. På inbjudan står bland annat regeringspartiet Miljöpartiet och oppositionspartiet Vänsterpartiet samt organisationen Kvinnor för fred, som har mottagit statliga bidrag från Jämställdhetsmyndigheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att mottagare av statliga bidrag ej använder dessa för verksamhet som kan stärka Rysslands desinformationskrigföring mot Sverige?