Fråga 2020/21:1627 Riksarkivets tillsyn

av Matheus Enholm (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Tidningen Dagens Nyheter har rapporterat om undermålig hantering av akter och handlingar på Stockholms tingsrätt. Enligt anonyma uppgiftslämnare och filmsekvenser som tidningen fått ta del av ligger tiotusentals dokument öppna och icke arkiverade i domstolens lokaler. Detta får i sin tur till konsekvens att uppgifter som egentligen skall vara skyddade lätt kan läsas av obehöriga och att utlämnande av allmän handling försvåras och fördröjs. Skälet till oredan bland dokumenten uppges vara brist på framför allt arkivpersonal. Riksarkivet som har till uppgift att sköta tillsynen av arkiveringen har inte kunnat genomföra någon inspektion på platsen på grund av pandemin.

Att domstolshandlingar ligger öppna och oarkiverade på detta sätt är ett brott mot arkivlagen och äventyrar även den grundlagsskyddade rätten för allmänheten att ta del av allmänna handlingar. Problemet hade möjligen kunnat lösas snabbare om tillsynsmyndigheten hade kunnat utföra sitt arbete. Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att myndigheterna under hennes departement skall kunna fullgöra sina tillsynsplikter under pågående pandemi?