Fråga 2020/21:1626 Finansiering av Skatteverkets IT-system

av Eric Westroth (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverket påpekade i sitt budgetäskande från 2020, om sitt stora behov av förnyelse av IT-systemen inom myndigheten. Många av Skatteverkets IT-system är ofta baserade på gammal teknik som inte är optimalt uppdaterad efter dagens behov och förutsättningar. Användningen och driften av dessa blir i många fall komplicerad och omständlig. Särskilt när det finns flera parallella system som inte pratar med varandra fullt ut. Utöver detta går personal som innehar kompetens och känner systemen rent tekniskt efter vart i pension.

I flera fall anges att datorsystemen är byggda på 1990-talet, det vill säga för uppåt trettio år sedan. Många av oss minns kanske Microsoft DOS och Windows 3.11 och de miljöerna datorsystem vi jobbade i på den tiden. Med det perspektivet är det kanske uppenbart att våra datormiljöer idag har helt andra förutsättningar inte minst vad gäller kommunikationen på internet, digitalisering av information, lokala nätverk, backup, kryptering, säkerhet och delning av data som några exempel.

Att Skatteverket har adekvata, tidsenliga och funktionella IT-system, är inte bara en del av infrastrukturen för att kunna driva in skatter till den offentliga sektorn, utan även för att kunna förhindra, upptäcka och utreda fusk och brott, vilket också är fundamentalt för att säkerställa rättsväsende och välfärd. Det är därför av mycket stor vikt att det finns en god grund att stå på i dessa avseenden.

Dessutom med tanke på regeringens mål för digitaliseringspolitiken, att Sverige skall vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, är min fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Anser ministern att Skatteverket har fått tillräckligt med resurser för utbyte- och förnyelse av sina föråldrade IT-system?