Fråga 2020/21:1625 Utrikesministerns besök i Moskva

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utrikesminister Ann Linde var på besök i Moskva den 2–3 februari. Det är rimligt att Sverige har den typen av högnivåkontakter med länder och regimer vilka vi inte delar politisk uppfattning med, helt eller delvis. Utöver motparten Sergej Lavrov uppges det officiella programmet även ha bestått av möten med presidentrådgivaren Sergej Ivanov och ordförande i Federationsrådets utrikesutskott Konstantin Kosatjov.

Säkerligen behandlas många frågor och aspekter av Sveriges nuvarande ordförandeskap i OSSE. Och medieuppgifter gör gällande att det juridiska övergrepp som riktats mot Aleksej Navalnyj samt det våld som använts mot demonstranter i Ryssland berördes. Frågan om att en stor riksdagsmajoritet nu uttalat sig för en så kallad Nato-option kan kanske också ha tagits upp av någon part i och med vetskapen om att Natofrågan i Sverige är något ryska myndigheter och företrädare för landets styre visar stort intresse för.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Behandlades vid något av de möten som genomfördes under besöket i Moskva den 2–3 februari – på svenskt eller ryskt initiativ – frågan om att en stor riksdagsmajoritet nu uttalat sig till förmån för en så kallad Nato-option?