Fråga 2020/21:1623 Tillsyn över fristående förskolor

av Patrick Reslow (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Riksdagen fattade den 7 juni 2018 beslut om nya bestämmelser vad gäller krav på enskilda att bedriva verksamhet inom bland annat skolsektorn. Enligt de nya bestämmelserna ska enskilda som vill starta eller utvidga en verksamhet prövas utifrån erfarenhet av/insikt i de föreskrifter som gäller för skolverksamheten samt visa att de är lämpliga att bedriva denna. Dessa förutsättningar ska kontinuerligt bedömas i den regelbundna tillsynen av verksamheten.

Till skillnad från fristående grund- och gymnasieskolor är det emellertid inte Skolinspektionen som utövar tillståndsprövning och tillsyn över fristående förskolor, utan detta åligger hemkommunen. När lagen klubbades i riksdagen påpekade Sverigedemokraterna att tillstånds- och tillsynsansvaret borde överföras till Skolinspektionen även vad avser fristående förskolor.

I dagarna har vi kunnat läsa om hur en fristående förskola i Göteborg har kopplingar till våldsbejakande extremism. Så sent som i maj månad 2020 varnade Säpo för att det finns ett tiotal skolor och förskolor i Sverige med kopplingar till våldsbejakande, främst islamistisk, extremism. Dessa förskolor och skolor utgör enligt Säpo en grogrund för radikalisering och rekrytering.

Det är av yttersta vikt att såväl tillstånds- som tillsynsförfarandet är så skarpt som möjligt för att förhindra att personer med kopplingar till våldsbejakande extremism finansierar eller har något som helst inflytande över utbildning i vårt land.

I anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström.

 

Anser ministern att det finns skäl att låta Skolinspektionen överta tillstånds- och tillsynsansvaret för fristående förskolor från kommunerna, och avser hon i så fall att återkomma till riksdagen med ett lagförslag under innevarande mandatperiod?