Fråga 2020/21:1620 IVO:s nya observationer

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Regionerna har tidigare fått skarp kritik för de brister som uppdagats på landets äldreboenden under coronapandemin. Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) presenterat ytterligare observationer, med anledning av en fördjupad journalgranskning som genomförts hos 55 kommuner och privata utförare.

Det finns enligt IVO:s iakttagande exempel på att ansvariga inte har säkerställt en acceptabel bemanning och inte heller tillgången till medicinsk utrustning. Tillsynsmyndigheten menar även att det har varit för få sjuksköterskor på plats, och det har likaså uppdagats fall där sjuksköterskor ska ha fått direktiv att helt avstå från att göra besök hos covidpatienter.

Personal- och kompetensbristen har enligt IVO visat sig försvåra möjligheten att ge patienter den behandling som läkare beslutat om. Den allmänna bristen på omvårdnadspersonal har även gjort det svårt att sätta in vak hos döende patienter. Utöver det har journalföringen i kommunerna visat sig vara bristfällig.

Den fördjupade journalgranskningen som genomförts av IVO lyfter fram vidare brister när det gäller ansvaret för de äldre som bor på särskilda boenden, inte minst vad det gäller bemanning och kompetens.

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Med vilka åtgärder avser ministern att säkerställa att äldre på särskilda boenden får en individuellt anpassad vård utifrån behov även under pandemin?