Fråga 2020/21:1610 Utvärdering av narkotikapolitiken

av Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Utskottets ställningstagande: Sverige behöver en nollvision och en nolltolerans mot narkotikarelaterade dödsfall. I första hand ska fokus ligga på att förebygga så att människor väljer att inte använda narkotika. Vidare bör man uppmärksamma individen och dennes rätt att få det stöd och den behandling han eller hon behöver för sin beroendesjukdom. Evidensbaserad behandling är det som hjälper människor tillbaka till ett fungerande liv.

Mot denna bakgrund anser utskottet att regeringen bör ta initiativ till dels en nollvision när det gäller narkotikarelaterade dödsfall, dels en utvärdering av den nuvarande narkotikapolitiken i enlighet med vad som anförs ovan.

Socialutskottets betänkande 2019/20:SoU7 justerades den 13 februari 2020. Riksdagen biföll betänkandet 4 mars förra året. SKR har föreslagit att själva kriminaliseringen av det egna bruket ska utredas.

Det gångna året har lagt stora bördor på Sverige och regeringen. Dock bör regeringen ha en viss planering för när utvärderingen av narkotikapolitiken kan påbörjas med en mer evidensbaserad strategi för att rädda fler människoliv.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur kommer utvärderingen av narkotikapolitiken enligt 2019/20:SoU7 att igångsättas under mandatperioden?