Fråga 2020/21:1606 Barns möjligheter till inflytande hos socialtjänsten

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

På en enkät från Barnombudsmannen svarade endast 36 procent av kommunernas socialtjänster att de har fattat övergripande beslut om att barn ska vara delaktiga i beslut som rör dem. Enkäten är en del av en större enkät som Barnombudsmannen gjort under hösten och som ska presenteras i myndighetens årsrapport till regeringen i slutet av mars, men delar har redan släppts till olika medier.

Det framstår som tydligt att barnkonventionen som lag inte fått den påverkan som regeringen hoppats, och i stället för att bara införa konventionen som lag måste man genom instruktioner och förordningar styra kommunerna så att andemeningen i konventionen följs. Det påtalade Sverigedemokraterna vid behandlingen av barnkonventionen som lag.

Socialtjänsterna uppger enligt Barnombudsmannen att problemet med uppföljningen kring barnets bästa bland annat är brist på kunskap, tid och övergripande riktlinjer. Dessutom verkar frågan inte prioriteras av kommunledningarna. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kommer regeringen och ministern att vidta för att avhjälpa kunskapsbristen hos kommunerna och för att snarast införa övergripande riktlinjer?