Fråga 2020/21:1604 Övergångsregler för solceller

av Betty Malmberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Vid årsskiftet fanns det fortfarande cirka 9 000 personer som köade för att få ut bidrag för den solcellsinstallation som de hade gjort under 2020. Men då de statliga pengarna för ändamålet hade tagit slut redan under våren förra året blev de utan.

Den 1 januari 2021 införde regeringen en ny typ av skatteavdrag som riktar sig till den som installerar solceller. Dessa medel är dock inte sökbara för den som redan har genomfört sin installation trots att de aldrig har fått bidrag för investeringen. Påföljden är att de cirka 9 000 privatpersoner som redan hunnit installera solceller har hamnat i kläm. Skatteverket tycks dock ha reagerat. I en artikel i Ny Teknik har till exempel en av deras rättsliga experter uttalat sig. Denne anser att eftersom det saknas övergångsregler mellan de olika stödsystemen ”kommer vi att ha en generös inställning”. Personen menar att de drabbade skulle kunna be företaget som har installerat solcellerna att skriva en ny faktura med rotavdrag, daterad 2021.

Inställningen är utan tvekan generös men samtidigt känns det mycket märkligt att en myndighet på detta sätt uppmuntrar privatpersoner att begära ändringar i redan bokförda fakturor för att kompensera för regeringens tillkortakommanden. Att regeringen hade infört övergångsregler för den berörda gruppen hade varit mer korrekt och rättssäkert.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att hjälpa de privatpersoner som har hamnat i kläm mellan de olika stödsystemen, och hur ska detta undvikas framdeles?