Fråga 2020/21:1603 Krisåtgärdernas faktiska storlek

av Tobias Andersson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har återkommande slagit sig för bröstet för de svenska krisstöd till näringslivet som kommit på plats i kölvattnet av pandemin. Näringsminister Ibrahim Baylan har sagt att det inte finns någon regering som har jobbat snabbare än den regering han själv ingår i. Samtidigt kan det konstateras att de svenska krisstöden inte sällan kom på plats senare än motsvarande åtgärder i jämförbara stater, och de svenska stöden även varit avsevärt mindre. Grannländer, Tyskland, Storbritannien, USA och så vidare har alla fått stödpaket på plats som är flera gånger större än de svenska – dessa stöd tycks också i högre utsträckning faktiskt ha betalats ut till de drabbade näringsidkarna.

Trots detta har finansministern fortsatt att hålla fanan högt och nyligen menade hon att samtliga krisstöd till näringslivet totalt beräknas kosta 374 miljarder kronor. Det är naturligtvis en ofantlig summa pengar, men enligt Svenskt Näringsliv är den långt ifrån överensstämmande med verkligheten.

När Svenskt Näringsliv har beräknat krisstöden bedömer de att näringslivsåtgärderna kommer att bli avsevärt billigare än beräknat och menar att endast 87 miljarder har använts. Arbetsgivarorganisationen har i övrigt en rad synpunkter på stöden, exempelvis huruvida permitteringsstödet verkligen ska ses som ett rent företagsstöd eller inte. Alldeles oaktat kan det dock konstateras att det råder en enorm differens mellan 87 och 374 miljarder kronor – skillnaden får anses ligga utanför felräkningsmarginalen.

Det bör ses som anmärkningsvärt att skillnaden i beräkningarna är så stor och det torde även förefalla som att regeringen har misslyckats med att säkerställa att krisstöden faktiskt når ut till företagen.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 
Hur kommer det sig att differensen mellan regeringens egna beräkningar och de från Svenskt Näringsliv är så stor, och avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att en större andel av de utannonserade 374 miljarderna faktiskt når näringslivet?