Fråga 2020/21:1601 Hybrit och kvotplikt på stål

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Nyligen presenterade regeringen en första handlingsplan för en cirkulär ekonomi. Ett förslag tar upp kvotplikt på inblandning av en viss andel återvunnet material i nya stålprodukter. Kvotplikt kan vara ett effektivt styrmedel i många sammanhang i den cirkulära ekonomin., men då det gäller svensk stålproduktion kan det bli kontraproduktivt  för att det redan finns en fungerande skrotning och ett effektivt återbruk av stål men även för innovationen som gäller fossilfri stålframställning och som är ett teknik- och miljösprång som är på gång.

I Sverige har företagen SSAB, LKAB och Vattenfall med stöd av Energimyndigheten tagit initiativ för att påtagligt minska stålindustrins utsläpp av koldioxid. Initiativet är väl uppmärksammat, inte minst sedan statsministern förra året invigde en pilotanläggning utanför Luleå. Syftet är att öka användningen av klimatsmart stål som tillverkas utan kol genom det så kallade Hybritprojektet. Men detta stål kommer att produceras av jungfruligt material, varför vi inte samtidigt kan ställa krav på ökad inblandning av återvunnet stål.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Kommer ministern att föra fram krav på kvotplikt på stål med tanke på att det kommer att medföra hinder för fossilfri stålproduktion?