Fråga 2020/21:1600 Långsiktiga spelregler för hästnäringen

av Per Åsling (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Hästens betydelse i Sverige har förändrats från att ha varit ett nödvändigt hjälpmedel i jord- och skogsbruk och i armén, till att numera främst berika människors liv genom sport, fritid, motion och rekreation. Hästen används inom många olika områden, och enligt uppgift finns det över 350 000 hästar i landet, varav drygt 20 procent travhästar och företrädesvis ridhästar. Hästsektorn omsätter totalt över 30 miljarder och ger såklart även upphov till spridningseffekter på stora belopp.

Hästnäringens utveckling och den bredd som finns i dag innebär att det finns behov av en bred översyn av ett antal regelverk som verksamma inom näringen berörs av. Omfattande skatteregler som träffar hästnäringen behöver en genomgripande översyn. Regelverken måste vara utformade i linje med hur modern hästnäring bedrivs.

Det finns en problematik i att hästnäringen i dag inte har samma acceptans som andra gröna näringar. Hästen likställs inte med andra djur inom lantbruket, vilket visar sig i regler och myndighetstolkningar där hästen särbehandlas. Inte minst synen på hästar i EU:s gemensamma jordbrukspolitik behöver ändras för att hästföretagande ska värderas på samma sätt som annan djurhållning inom lantbruket.

Med ett ökat antal hästar, fler individer engagerade inom sektorn och med olika syften att äga eller i olika former rida eller köra hästar, berörs allt fler av skattelagstiftningen och dess konsekvenser kring hästverksamhet. Gränsdragningen mellan hobby och näringsverksamhet är en av de mest frekventa hästfrågorna. Det har under en lång tid funnits behov av en bred översyn av skattelagstiftningen som berör hästnäringen i allmänhet. Ett exempel i närtid är otydlighet i lagstiftningen kring vad som ska anses vara privat verksamhet och näringsverksamhet.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att skapa tydliga och långsiktiga spelregler för hästnäringen?