Fråga 2020/21:1597 Medel till nya isbrytare

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sjöfartsverket brottas med ekonomiska utmaningar, och framtida prognoser ser inte hoppingivande ut. Regeringen har ett uttalat mål om att flytta gods från väg till järnväg och sjöfart. Järnvägen har kapacitetsproblem medan sjöfarten har goda förutsättningar att kunna frakta mycket mer gods. Det finns en hel del åtgärder som måste till för att sjöfarten ska bli ett tillräckligt konkurrenskraftigt transportslag, men det mest akuta är i nuläget att införskaffa nya isbrytare.

De nuvarande isbrytarna är i stort behov av att snarast bytas ut. Enligt myndigheten kan kostnaden för att anskaffa nya inte hämtas hem genom en höjning av avgifter eller på annat sätt rymmas inom Sjöfartsverkets budget, utan kräver ett tillskott från ägarna. Sjöfartsverket menar att finansieringen av nya isbrytare, samt driften av dessa, bör finnas med i kommande nationell trafikplan.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern att överväga att i inriktningsunderlaget inför transportinfrastrukturplaneringen för perioderna 2022–2033 och 2022–2037 tillföra medel till nya isbrytare?