Fråga 2020/21:1596 En säker strömförsörjning till hushållen

av Anne-Li Sjölund (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tusentals hushåll och ett stort antal företag och offentliga verksamheter i Västernorrland har redan under årets första månad drabbats av omfattande strömavbrott, några upp till tre gånger. Ibland har avbrotten kunnat åtgärdas snabbt, andra gånger har strömavbrotten blivit långvariga. Hus har blivit utkylda och människor har tvingats från sina hem till alternativa boenden.

Orsaken till strömavbrotten är trasiga elledningar. Det är ett sedan hundra år känt faktum att kraftiga vindar, nedfallna träd och stora snömängder tynger ned elledningarna, vilka till sist ger upp för trycket och i förlängningen gör hushåll och samhällen strömlösa.

Att det snöar i Sverige och i synnerhet i Norrland på vintern kommer inte som någon överraskning för någon. Inte heller att det regelbundet faller stora mängder snö på kort tid. Det som däremot oroar är att trots denna kunskap så upprepar sig samma problem med långa och återkommande elavbrott år efter år.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

På vilka sätt arbetar regeringen för att säkerställa en kontinuerlig strömförsörjning till hushåll, företag och andra verksamheter?