Fråga 2020/21:1593 Användning av snabbtester för covid-19

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I december började en kommun i Västra Götaland att införa snabbtester på sina medarbetare inom vård- och omsorgssektorn. Sedan dess har man identifierat ett femtiotal medarbetare som varit smittade av covid-19 utan att de hade symtom. Hade inte dessa tester gjorts hade dessa personer gått till jobbet med risken att smitta äldre och personer med funktionsnedsättning.

Med bakgrund i det vet vi att snabbtester för covid-19 med största sannolikhet kan stoppa upp smittspridningen av covid-19 och därmed rädda liv. Trots vetskapen om det och att ett snabbtest kostar mellan 50 och 120 kronor med svar inom 15 minuter så går det oerhört långsamt att använda testerna fullt ut.

”Det är skillnaden mellan liv och död”, konstaterar de ansvariga cheferna på Mölndals äldreboenden i Expressens ledare den 277 januari 2021.

Den stora frågan man ställer sig är varför inte regeringen köper in snabbtester så att man kan förse samtliga kommuners vård- och omsorgsboenden med det.

Detta är en förhållandevis effektiv och billig åtgärd som räddar liv, och regeringen borde ta ansvar för att snabbtester köps in och snabbt sprids till kommuner och regioner.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att fler snabbtester kan användas inom vård- och omsorgssektorn och inom hälso- och sjukvården?