Fråga 2020/21:1588 EU:s klassning om hållbarhet och kollektivtrafiken

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

EU-kommissionens förslag till hållbarhetsklassning för att vägleda och styra investeringar i hållbar riktning (den så kallade taxonomin) skapar oro inom kollektivtrafiksbranschen, vilken under flera års tid har satsat stora resurser på att ställa om till miljövänligare drift. Sett till hela landet ligger andelen upphandlad busstrafik som i dag drivs med biodrivmedel på över 90 procent. Samtidigt ökar elektrifieringen av bussflottan och fler och fler köper in helelektriska bussar för stadstrafik. Svensk busstrafik har redan i dag överträffat både svenska och europeiska mål för att ställa om till en hållbar transportnäring.

För transportnäringen innebär EU-kommissionens förslag till taxonomi ett dråpslag. Exempelvis innebär förslaget att företag klassas som hållbara endast om samtliga fordon byts ut mot elfordon senast 2025.

Att i förtid byta ut välfungerande och redan klimatsmarta fordon skulle ha negativa miljökonsekvenser, samtidigt som det rimmar illa med en ekonomiskt hållbar utveckling.

För att öka attraktiviteten för kollektivtrafiken behövs fler avgångar, fler nya linjer och större möjligheter att kombinerade resor där man kan byta mellan olika kollektivtrafiklösningar, och allt detta till rimliga priser. Kommissionens krav på omställning motarbetar, inte minst av kostnadsskäl, en sådan strävan.

Infrastrukturdepartementet har informerat trafikutskottet om EU:s taxonomi, och uppfattningen var att regeringen inte var nöjd med utformningen av den delegerade akten för EU:s taxonomi.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Hur avser statsrådet att tydligt agera för att i rådet få gehör för att det liggande förslaget till taxonomi i dess nuvarande utformning kan motverka målen med miljöarbetet?