Fråga 2020/21:1585 Ett robust banksystem

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Den senaste tiden har Swedbank haft omfattande problem med sitt it-system. Detta har lett till att många kunder har haft svårt att logga in på Swedbanks internetbank för att kunna utföra sina vanliga bankärenden, till exempel betalningar, transaktioner och värdepappersaffärer. Problemen har kvarstått i över en veckas tid.

Från bankens sida är man förtegen när det gäller orsaken till it-problemen. Swedbank säger i en kommentar i Svenska Dagbladet den 29 januari att  ”när det gäller frågor om it-system och säkerhet så är alla banker restriktiva med att diskutera störningar och vad de beror på offentligt. Det kan vara information som hjälper parter som vill skada banken”.

Det är begripligt att banken är förtegen kring om det skulle vara så att den utsatts för riktade cyberattacker. Dock är det ett generellt problem att många företag inte rapporterar de attacker de utsätts för till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps funktion CERT-SE. Det gör det svårare att kartlägga och agera mot de cyberhot som svenska myndigheter och företag utsätts för.

Ytterst är det oroande att en av Sveriges största banker med 4 miljoner privatkunder drabbas så hårt av it-problem en längre tid, oavsett orsak. Bankernas internetbaserade tjänster utgör ett mycket viktigt flöde som är avgörande för samhället möjligheter att kunna fungera. Sverige måste kunna ha ett robust banksystem som klarar påfrestningar. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilken bedömning gör statsrådet när det gäller robustheten i de finansiella tjänsterna i Sverige, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka cybersäkerheten i systemet?