Fråga 2020/21:1582 Bygglärlingar

av Lotta Olsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sverige har en lång tradition sedan 1800-talet av lärlingar i byggbranschen. I branschen blir man lärling först efter avslutad utbildning. Men Tillväxtverkets regler gör nu att många av dessa lärlingar sägs upp. Under coronapandemin tvingas många arbetsgivare att säga upp sina lärlingar. Detta eftersom alla kostnader måste sänkas innan man kan söka permitteringsstöd.

Att lärlingar nu lämnar branschen är ett dilemma eftersom de är anställda, och inte studenter, och därmed blir arbetslösa. Branschen kommer därmed att dräneras på unga framtida anställda, som kan komma att lämna branschen och välja ett annat yrke.

Många av dessa lärlingar är dessutom kvinnor, och byggbranschen har i dag få kvinnor och vill gärna anställa dem för att få en bättre balans mellan kvinnor och män.

Byggbranschen efterlyser nu regler som finns i andra EU-länder där man i stället ger ersättning till företag som anställer lärlingar; detta för att inte förlora kompetens och riskera att unga lärlingar drabbas av arbetslöshet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att möjliggöra för branschen att behålla sina lärlingar trots en dämpad efterfrågan till följd av coronapandemin?