Fråga 2020/21:1580 Sveriges kapacitet att kartlägga spridningen av virusmutationer

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sveriges kapacitet att kartlägga positiva coronaprovsvar har tidigare legat på 1 procent. Nu är målet uppsatt till 10 procent, vilket ska uppnås om fyra veckor. Det första fallet av coronamutationen från Storbritannien konstaterades redan under julhelgen. Trots det faktum att virusmutationen visat sig vara mer smittsam har dock kapaciteten att kartlägga viruset genom så kallade genomsekvenseringar varit fortsatt låg, även efter det att nya fall uppdagats i Sverige. 

Att hitta och följa upp virusmutationer är enormt viktigt. På så sätt kan man få information om virusets egenskaper och notera förändringar, exempelvis vad gäller sjukdomsförlopp och överförbarhet. I Danmark och Storbritannien har strategiska politiska beslut fattats om att satsa på helgenomsekvensering. I Danmark sekvenserar man exempelvis minst 25 procent.  

Trots att kritik har lyfts med anledning av att det svenska målet om en kapacitet på 10 procent anses vara för lågt finns det enligt Folkhälsomyndigheten för närvarande inga planer på att utöka kapaciteten ytterligare.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att det uppsatta målet om att utöka kapaciteten för att kartlägga smittspridningen av virusmutationer till 10 procent är tillräckligt?