Fråga 2020/21:1578 En handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter

av Clara Aranda (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Regeringen har nyligen presenterat en handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. I avsnittet som berör hälsa, vård och sociala tjänster redogör regeringen för sin målsättning inom det specifika området. Målsättningen är att hbtqi-personer ska ha lika förutsättningar och möjligheter som heterosexuella när det kommer till att uppnå god hälsa samt vad gäller förutsättningar och möjligheter att erhålla en jämlik vård och social omsorg.

Under de senaste åren har vi kunnat se en explosionsartad ökning av könsdysfori bland barn och unga. Könsdysfori innebär ett psykiskt lidande som grundar sig i att den upplevda könsidentiteten inte stämmer överens med det registrerade könet.

Trots att det är vanligt förekommande med flera psykiatriska diagnoser hos personer med könsdysfori går den könsbekräftande vården främst ut på att erbjuda medicinsk och kirurgisk behandling. Den vård som erbjuds handlar alltså om att anpassa kroppen till den upplevda könsidentiteten, vilket innebär oåterkalleliga ingrepp där kirurgi och hormonbehandling är primära behandlingsmetoder. Behandlingsmetoderna har i sin tur visat sig vara osäkra, då det saknas både vetenskaplig evidens och beprövad erfarenhet.  

All vård och behandling ska baseras på vetenskaplig evidens och beprövad erfarenhet, transvården ska inte vara ett undantag.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Avser regeringen att verka för att säkerställa transpersoners rätt till en evidensbaserad och säker transvård?